Gotowanie sous vide w Polsce

Nie będzie przesadą, jeśli powie się, że Polacy czerpią garściami z kuchni świata. W naszym kraju gotowanie stało się naprawdę bardzo lubiane. Coraz więcej osób poświęca na to swój wolny czas, bo to naprawdę pyszne hobby, którego efektem jest smaczny posiłek dla całej rodziny. Wspaniale, że rozwija się to właśnie w taką stronę. Ostatnimi czasy coraz bardziej popularne są między innymi nowe metody obróbki termicznej mięs. Gotowanie sous vide to jedna z nich.

Na czym polega gotowanie sous vide?

Ta metoda gotowania wywodzi się z Francji. Charakterystyczne jest to, że kawałek mięsa, który jest produktem najczęściej przyrządzanym w ten sposób, zamyka się w woreczku próżniowym. Potem następuje etap gotowania, który trwa czasami nawet pięć lub sześć godzin. Wszystko zależy tak naprawdę od tego, jakie mięso się wybierze. Ideą tej metody jest bowiem gotowanie w temperaturze, która jest znacznie niższa od temperatury wrzenia. By tak działać w kuchni, potrzebny jest między innymi termometr, który cały czas dokonuje pomiaru tego, jaka temperatura znajduje się wewnątrz mięsa. Każde mięso ma swoją optymalną temperaturę gotowania. Jej kontrolowanie pozwala na zakończenie obróbki termicznej wtedy, gdy mięso już ją osiągnie. Dzięki temu jest ono bardzo delikatne, soczyste, miękkie i po prostu rozpływa się w ustach. Dla takiego efektu warto zatem wdrożyć nowe metody i techniki, które na początku mogą wydawać się odrobinę skomplikowane.

Jak przygotować się do gotowania sous vide?

W jaki sposób przygotować się do gotowania tą metodą? Bez wątpienia trzeba kupić sobie to, co niezbędne, między innymi termometr. Później natomiast uzbroić się w cierpliwość, ponieważ takie gotowanie trwa dużo dłużej. Natomiast nie trzeba cały czas kontrolować mięsa i dosłownie stać przy garnkach. Można po prostu zostawić je na kuchence, wykonując w tym czasie jakieś inne czynności. To zatem gotowanie w stylu slow, które tak naprawdę nie jest aż tak bardzo absorbujące. Jakie mięso najlepiej nada się do takiego przygotowywania? Warto wybrać między innymi wołowinę, która z reguły potrzebuje bardzo dużo czasu w garnku. Poza tym można sięgnąć po kurczaka, indyka, które dzięki takiemu gotowaniu są soczyste i miękkie.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here