Czasem nie mamy czasu na gotowanie. Czasem brakuje nam chęci, by przygotować zdrowy i ciepły posiłek. A innym razem jesteśmy po prostu zbyt zmęczeni. Jednak jeść trzeba. Co więc zrobić, aby utrzymać zdrowy nawyk, nawet wtedy, gdy nasza niechęć sięga zenitu? Poniżej znajdziemy to 3 pomysły na obiad, idealne do przygotowania na szybko, bardzo smaczne i zdrowe.
Kasza gryczana z bezglutenowym sosem pieczarkowo – cebulowym
Potrzebne składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej,
– 50 dag cebuli,
– 4 garście szpinaku,
– 50 dag pieczarek,
– pół łyżki soli kamiennej,
– 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub soczewicy,
– łyżka dobrego tłuszczu,
– 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: Kaszę moczymy przez ok. 10 min. Gotujemy ją w 2 szklankach wody ok. 15 min. Następnie przygotowujemy sos. Obieramy i myjemy cebulę, kroimy ją w półplasterki i wrzucamy do garnka ustawionego na małym gazie. Posypujemy solą i podlewamy 3 łyżkami wody. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli. Całość gotujemy ok. 15 min, do momentu, aż pieczarki będą miękkie. Po ugotowaniu całość musimy zagęścić mąką z ciecierzycy – mieszamy trochę mąki z wodą, tak aby nie było grudek i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, znów gotujemy, dodajemy olej i podajemy.
Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne
Na to pyszne danie potrzebujemy:
– 2 kg cukinii,
– 05, kg pieczarek,
– 0,5 kg cebuli,
– 2 ząbki czosnku,
– 0,5 kg pomidorów,
– pół czerwonej papryki,
– pół łyżeczki papryki w przyprawie,
– pół łyżeczki soli kamiennej,
– 1 łyżka tłuszczu kokosowego,
– czarny sezam do posypania.
Przygotowanie: Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy. Paprykę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dno rondla dajemy tłuszcz, na to cebulę i podsmażamy przez ok. 5 min. Dodajemy pieczarki, a po 5 minutach pomidory i przyprawy. Gotujemy przez 30 min, dodajemy czosnek, mieszamy i gotowe. Następnie przechodzimy do przygotowania cukinii. Kroimy ją w paski, tak, by udawała makaron i gotujemy na parze. Układamy na talerzach i polewamy sosem i posypujemy sezamem.
Kluski po sycylijsku z bakłażanem
Potrzebujemy:
– 2 ząbki czosnku,
– 1 bakłażan,
– 2 pomidory,
– garść bazylii,
– makaron pełnoziarnisty,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 serek mozarella,
– pół szklanki startego żółtego sera.
Przygotowanie: do garnka wlewamy oliwę i przeciśnięty czosnek. Smażymy pół minuty, dodajemy pomidory, gotujemy 5 min. Później dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i gotujemy przez 10 min. Dodajemy bazylię, a w międzyczasie gotujemy makaron. Odcedzony makaron wykładamy na talerz, następnie sos i posypujemy startym serem. Na końcu układamy plasterki mozarelli.
Nie przekonują Cię nawet szybkie do przygotowania obiady? Po powrocie z pracy nie masz czasu ani ochoty, by stać w kuchni? Rozwiązaniem tych problemów może być catering dietetyczny Łódź. Wystarczy określić swoje oczekiwania i zajrzeć do serwisy dietly.pl, który jest porównywarki cateringów dietetycznych. Gwarantujemy, że znajdziesz tam najlepszą firmę z wymarzoną ofertą diety pudełkowej.