Aktualnie coraz więcej szkół oferuje uczniom możliwość wykupienia wyżywienia od firm cateringowych. Na czym dokładnie polega wtedy catering szkolny i jakie są jego główne zalety i wady?
Kiedyś posiłki w szkołach przygotowywane były głównie przez stołówki. Teraz jednak coraz mniej placówek dysponuje własnymi stołówkami. Wynika to przede wszystkim z faktu, że ich prowadzenie niesie ze sobą wysokie wydatki. Co więcej, wiele stołówek nie jest dostosowanych do obecnie obowiązujących norm sanitarnych, wobec tego wymagałyby one sporych nakładów finansowych na remont, na który nie zawsze stać samorządy. Wobec tego catering w żłobkach, przedszkolach oraz w szkołach jest coraz popularniejszą usługą, która wzbudza jednak wiele pytań rodziców. Na czym dokładnie polega tego rodzaju wyżywienie dzieci?
Catering szkolny – smacznie i zdrowo
Firmy cateringowe prowadzące catering szkolny w Warszawie zapewniają swoim klientom kompleksową obsługę obejmującą przygotowanie posiłku oraz jego dostawę pod wskazany adres. W firmach cateringowych oferujących tego rodzaju usługi zatrudniani są eksperci w dziedzinie dietetyki, którzy przygotowują menu odpowiadające specyficznym potrzebom małych i większych dzieci. Dzięki temu catering to dla dziecka szansa na zdrowe, zbilansowane posiłki, pełne najważniejszych składników odżywczych. Posiłki dostarczane są do placówek szybko i sprawnie w specjalnych pojemnikach, a potem nakładane na talerze. Dzięki temu posiłki są zawsze smaczne i ciepłe. Zastosowanie standardowych naczyń pozwala również na zmniejszenie ilości odpadów i ochronę środowiska naturalnego.
Korzystne ceny dla szkoły i rodzica
Warto także wskazać, że usługa cateringu szkolnego pozwala również na utrzymanie niskich cen wyżywienia dla dzieci. To wobec tego najkorzystniejsze rozwiązanie cenowe zarówno z punktu widzenia szkoły oraz samorządu, jak również rodzica, który na wyżywienie dziecka nie musi przeznaczać wtedy dużej sumy. Dzięki temu zdrowe i smaczne posiłki nie muszą być związane ze sporym wydatkiem.